SABER BENJAH
  • Meet Saber
  • REFERENTIES
  • COLUMNS
  • Dialoogkaarten
  • Let's Talk
  • STORYTELLING
  • Podcast
  • Dialoguecards

Columns

Hoe de iftar dit jaar mensen samenbracht binnen bedrijven

11/1/2019

 
Opeens zagen we afgelopen maand iftars als paddestoelen uit de grond rijzen. Waar voorheen alleen de Politie een iftar organiseerde, zag je dat andere organisaties dit jaar meededen. Ook Koning Willem Alexander schoof voor het eerst in zijn leven aan bij een iftar. Wat is er eigenlijk gebeurd? En waarom is dat zo bijzonder?

Wat is een iftar eigenlijk?
Jaarlijks doen moslims in Nederland mee aan de Ramadan. Dat betekent dat men een maand lang niet mag eten en drinken. Althans van zonsopgang tot zonsondergang.
Een iftar is eigenlijk het eerste moment dat je weer mag eten na een dag gevast te hebben. Iftar betekent ook letterlijk ontbijt in het Arabisch. Breakfast of terwijl breaking fast.
Iftars zijn eigenlijk heel normaal en worden door moslims wereldwijd gehouden tijdens de ramadan. Waarom dan nu opeens?

Bedrijven organiseerden het voor het eerst
Bij veel organisaties was dit de allereerste keer dat zij een iftar organiseerden. Vooral voor grote bedrijven zoals Schiphol, Ahold, Aegon, Rabobank, ABN Amro, etc. Meestal waren de initiatiefnemers van een kleurrijk netwerk binnen een organisatie. Vaak was het dan ook een spontane actie van mensen binnen een bedrijf om zoiets te organiseren. De meeste mensen vonden het wel spannend en waren nieuws
gierig. Het voelde aan als iets nieuws als pionieerschap. En dat was het ook. Onder het genot van een gelach, discussie, een lezing en een hapje gebeurde iets bijzonders.


Wat is er zo bijzonder aan?Waar voorheen alleen moslims aan iftars meededen, zag je dit jaar dat de iftar toegangelijk werd voor iedereen. Daardoor kwamen veel verschillende mensen samen. Vaak was het ook zo dat voor veel mensen het de allereerste keer was dat zij aan een iftar meededen.
Vooral veel collega’s kwamen samen om met elkaar verhalen uit te wisselen. Zo leerden mensen voor het eerst veel over elkaar op een informele manier. Aan de ene kant leerde men iets over vastende collega's. Aan de andere kant voelden moslim collega’s zich niet alleen gehoord, maar ook gewaardeerd. Dat zorgde voor veel wederzijds begrip en vooral energie.
Wederzijdse interesse is erg belangrijk voor de performance van teams. Zo belangrijk dat het volgens onderzoek de grootste drijfveer is achter succesvolle teams.
Een iftar bij Schiphol Group​


“Diversity attracts diversity”Natuurlijk kwam ook tijdens zo een avond het klassieke diversiteit vraagstuk naar boven drijven. Veel organisaties worstelen met het diversiteitsvraagstuk. Hoe trekken we divers talent en vooral hoe houden we ze binnen? Zo kwam natuurlijk tijdens deze avonden ook dit vraagstuk naar voren. Een opvallende uitspraak die ik hoorde bij een van de events die ik mocht dagvoorzitten was “Diversity Attracts Diversity”. Vaak vragen mensen zich af zie ik me wel in een organisatie werken? Zal ik mezelf kunnen zijn? Soms is het kwestie van doen en het goede voorbeeld geven.
Wat heel slim was van Defensie en Unilever is dat zij het aangename met het nuttige hebben weten te combineren. Zij organiseerden een iftar waarbij studenten kennis konden maken met de organisatie.
Meer of minder? Meer!!!Op social media zag je massale enthousiasme onder verschillende mensen ontstaan. Veel mensen die het graag volgend jaar terug willen zien binnen hun organisatie.
De afgelopen maand heb ik gezien hoe nodig het is om mensen van verschillende kijken op het leven samen te brengen. We staan te vaak met de ruggen naar elkaar toe in onze samenleving. Als we omdraaien en weer in gesprek gaan, kunnen mooie dingen ontstaan. Het is niet makkelijk, maar juist daarom is het hard nodig. Wat bij betreft een positieve ontwikkeling!

Comments are closed.
All Rights Reserved - BENJAH Communications 2020 - KVK Nr: 72725850
  • Meet Saber
  • REFERENTIES
  • COLUMNS
  • Dialoogkaarten
  • Let's Talk
  • STORYTELLING
  • Podcast
  • Dialoguecards