SABER BENJAH
  • Meet Saber
  • REFERENTIES
  • COLUMNS
  • Dialoogkaarten
  • Let's Talk
  • STORYTELLING
  • Podcast
  • Dialoguecards

Columns

Hoe de iftar dit jaar mensen samenbracht binnen bedrijven

11/1/2019

 
Opeens zagen we afgelopen maand iftars als paddestoelen uit de grond rijzen. Waar voorheen alleen de Politie een iftar organiseerde, zag je dat andere organisaties dit jaar meededen. Ook Koning Willem Alexander schoof voor het eerst in zijn leven aan bij een iftar. Wat is er eigenlijk gebeurd? En waarom is dat zo bijzonder?

Wat is een iftar eigenlijk?
Jaarlijks doen moslims in Nederland mee aan de Ramadan. Dat betekent dat men een maand lang niet mag eten en drinken. Althans van zonsopgang tot zonsondergang.
Een iftar is eigenlijk het eerste moment dat je weer mag eten na een dag gevast te hebben. Iftar betekent ook letterlijk ontbijt in het Arabisch. Breakfast of terwijl breaking fast.
Iftars zijn eigenlijk heel normaal en worden door moslims wereldwijd gehouden tijdens de ramadan. Waarom dan nu opeens?

Bedrijven organiseerden het voor het eerst
Bij veel organisaties was dit de allereerste keer dat zij een iftar organiseerden. Vooral voor grote bedrijven zoals Schiphol, Ahold, Aegon, Rabobank, ABN Amro, etc. Meestal waren de initiatiefnemers van een kleurrijk netwerk binnen een organisatie. Vaak was het dan ook een spontane actie van mensen binnen een bedrijf om zoiets te organiseren. De meeste mensen vonden het wel spannend en waren nieuws
gierig. Het voelde aan als iets nieuws als pionieerschap. En dat was het ook. Onder het genot van een gelach, discussie, een lezing en een hapje gebeurde iets bijzonders.


Wat is er zo bijzonder aan?Waar voorheen alleen moslims aan iftars meededen, zag je dit jaar dat de iftar toegangelijk werd voor iedereen. Daardoor kwamen veel verschillende mensen samen. Vaak was het ook zo dat voor veel mensen het de allereerste keer was dat zij aan een iftar meededen.
Vooral veel collega’s kwamen samen om met elkaar verhalen uit te wisselen. Zo leerden mensen voor het eerst veel over elkaar op een informele manier. Aan de ene kant leerde men iets over vastende collega's. Aan de andere kant voelden moslim collega’s zich niet alleen gehoord, maar ook gewaardeerd. Dat zorgde voor veel wederzijds begrip en vooral energie.
Wederzijdse interesse is erg belangrijk voor de performance van teams. Zo belangrijk dat het volgens onderzoek de grootste drijfveer is achter succesvolle teams.
Een iftar bij Schiphol Group​


“Diversity attracts diversity”Natuurlijk kwam ook tijdens zo een avond het klassieke diversiteit vraagstuk naar boven drijven. Veel organisaties worstelen met het diversiteitsvraagstuk. Hoe trekken we divers talent en vooral hoe houden we ze binnen? Zo kwam natuurlijk tijdens deze avonden ook dit vraagstuk naar voren. Een opvallende uitspraak die ik hoorde bij een van de events die ik mocht dagvoorzitten was “Diversity Attracts Diversity”. Vaak vragen mensen zich af zie ik me wel in een organisatie werken? Zal ik mezelf kunnen zijn? Soms is het kwestie van doen en het goede voorbeeld geven.
Wat heel slim was van Defensie en Unilever is dat zij het aangename met het nuttige hebben weten te combineren. Zij organiseerden een iftar waarbij studenten kennis konden maken met de organisatie.
Meer of minder? Meer!!!Op social media zag je massale enthousiasme onder verschillende mensen ontstaan. Veel mensen die het graag volgend jaar terug willen zien binnen hun organisatie.
De afgelopen maand heb ik gezien hoe nodig het is om mensen van verschillende kijken op het leven samen te brengen. We staan te vaak met de ruggen naar elkaar toe in onze samenleving. Als we omdraaien en weer in gesprek gaan, kunnen mooie dingen ontstaan. Het is niet makkelijk, maar juist daarom is het hard nodig. Wat bij betreft een positieve ontwikkeling!

Wiens toko is het?

8/23/2018

 
Saber Benjah loopt een maand mee als CEO bij Adecco. Hij blogt voor MT over zijn belevenissen. Deel 3: Wie is nou eigenlijk verantwoordelijk?

Het is fascinerend om in een groot, internationaal bedrijf rond te lopen. Ik kom uit een ondernemersgezin en zie elke dag, aan alles waar ik bij betrokken word, hoe groot de contrasten tussen ons familiebedrijf en het beursgenoteerde Adecco zijn. De dagelijkse praktijk ziet er zo anders uit. En dat maakt deze maand meedraaien als CEO for One Month dan ook extreem leerzaam.

Tevreden met weinig
Bij ons in het familiebedrijf is het allemaal erg overzichtelijk. Mijn vader is het begonnen, dus het is zijn tent. En ook al is hij eigenaar, mijn vader geeft onze collega’s de volledige vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf dingen op te pakken en zaken te regelen met klanten. Gaat dat altijd goed? Zeker niet! Maar bij het familiebedrijf zijn ze tevreden met weinig. Zolang iedereen voor zijn gezin kan zorgen is het prima.
In de wereld van de corporates gaat dat niet zo eenvoudig. Daar kun je niet zomaar tevreden zijn. De verwachtingen zijn hoog. De vraag die echter steeds blijft terugkeren: hoe kunnen dingen anders of beter? En dat is misschien ook wel logisch. Aandeelhouders willen immers waar voor hun geld en zijn altijd op zoek naar manieren om meer waarde uit hun investering te halen. Op welk paard kunnen ze wedden en in hoeverre is er ruimte voor groei op de korte termijn en de lange termijn? Voor duurzame groei is namelijk ook wat te zeggen.
LEES VERDER op MT.nl

De mens achter het getal

8/23/2018

 
Saber Benjah loopt een maand mee als CEO bij Adecco. Hij blogt voor MT over zijn belevenissen. Deel 2: Het draait niet alleen maar om de cijfers.

Nu ik twee weken onderweg ben met Hans Pruis, de CEO van de Adecco Group Nederland, zie ik goed hoe belangrijk het is om de verbinding te leggen tussen getallen en mensen. Data, en het inzichtelijk maken ervan, is bepalend voor het succes van elk bedrijf. Maar de menselijke acties die achter de getallen zitten, zijn misschien nog wel belangrijker. Voor een organisatie als Adecco, waar de focus op het helpen van mensen en hun werk ligt, is dat vanzelfsprekend. Maar hoe leg je als CEO ook de verbinding in de dagelijkse praktijk? De CEO is de persoon bij uitstek die zich verdiept in het verhaal achter de cijfers. Om die reden houd ik me al een tijdje bezig met die vraag.
Cijfers liegen nietIn de boardroom zit ik aan een lange tafel met de leden van de directie. Alle ogen zijn gericht op het grote scherm waarop allerlei cijfers voorbij komen; P&L, productiviteit, fte’s, margepercentages en ga zo maar door. Sommige zijn zwart, andere groen en van bepaalde krijg je spontaan het zweet in je nek. Cijfers liegen namelijk niet. Ze staan er en ze zijn heel duidelijk. Je kunt er niet omheen. Maar terwijl ik zelf zo naar het scherm staar, vraag ik mezelf af: ‘Welk verhaal zit hier achter? En veel belangrijker: Wie is hierbij betrokken?’
Zelf geloof ik erin dat uiteindelijk mensen de cijfers beïnvloeden, en pas als we de mensen begrijpen en daarop inspelen dat 
LEES VERDer op MT.nl

Van student ondernemer naar Fortune 500 directeur

8/23/2018

 
Foto
Saber Benjah loopt een maand mee als CEO bij Adecco. Hij blogt voor MT over zijn belevenissen. Deel 1: Een CEO moet vooral luisteren.​
Het begon met een simpele tag in een Facebookbericht van The Adecco Group Nederland met de oproep: ‘CEO voor een maand gezocht!’ Mijn interesse was meteen gewekt. Hoe zou het leven van een CEO eruitzien? En hoe beweegt een grote multinational zich in deze tijd?
Ik meldde me aan met de gedachte ‘nee heb je, ja kun je krijgen’. En toen ging het allemaal heel snel… Na de eerste selectie bleven er van de 3000 aanmeldingen 150 kandidaten over die mochten pitchen. Iedere ronde werd het groepje van kanshebbers kleiner en voor ik het wist, was het mijn naam die genoemd werd als nieuwe CEO for one month. Ik stond met de bos bloemen in mijn handen en kon gewoon niet geloven wat er gebeurd was!
Nieuwe indrukkenZelfs nu ik een week bezig ben, is het lastig te omschrijven. Het eerste woord dat in me opkomt is ‘veel’… Veel nieuwe indrukken
LEES VERDER OP MT.nl
All Rights Reserved - BENJAH Communications 2020 - KVK Nr: 72725850
  • Meet Saber
  • REFERENTIES
  • COLUMNS
  • Dialoogkaarten
  • Let's Talk
  • STORYTELLING
  • Podcast
  • Dialoguecards